Grå kostym - Barney Stinson Style!

Tre kostymer i garderoben...alla tre svarta! En som är väldigt mörk i färgen och de andra två i lite ljusare toner. För er som inte vet så gäller följande: ju mörkare desto mer formellt. Hur som helst så börjar garderoben nu närma sig en bättre balans då jag införskaffade mig en ljusgrå kostym i torsdags (och en vit skjorta och en orange slips, finns orangea detaljer i fodret på kostymen så därav matchningen).


Har länge velat skaffa mig en grå kavaj och jag anser att om man ändå ska skaffa sig en kavaj kan man lika gärna öppna plånboken lite till och köpa de matchande byxorna till så man har en hel kostym. Det är ju ändå kavajen som kostar mest, typ tre gånger så mycket som byxorna så det är bara att pynta! Att ha en grå kavaj i garderoben är så gott som ett måste, hör till basgarderoben enligt mig, kostigt att det har tagit sådan tid för mig att skaffa en.

  
Kostym, skjorta och slips samtliga av märket Riley, köpt på Brothers.

En inspiratör till det här köpet är möjligtvis, potentiellt, Barney Stinson (Neil Patrick Harris) i den amerikanska TV-serien How I Met Your Mother. Den karaktärens ambition att alltid vara välklädd, så att säga "suit up!" tilltalar mig och är det en serie som ni har missat så har ni fått en andra chans här i livet nu när ni läst dessa rader. Se den!


-Jens
Barney Stinson


Klädklassiker från krigets arena!

Sitter fast här hemma då jag håller ett vakande öga på min lillebror som dragit på sig någon jobbig form av magsjuka, håller koll men på ett betryggande avstånd. Hur som helst så måste jag fördriva tiden och lyckades hitta några intressanta texter om lite olika klädesplagg som växte fram under krigstider och är fortfarande populära idag, vissa mer än andra. Tänkte att det kunde vara skoj med att veta bakgrunden till en del kläder som vi bär så därför plågar jag er med att lägga upp det här.


Chinos

Legenden säger att dessa byxor lär ha fått sitt namn under första hälften av 1900-talet. Byxorna tillverkades då i kraftig bomullstwill i Manchester och såldes till Kina. Därifrån ska de senare ha exporteras till Filippinerna där amerikanska flott- och flygbasen höll till under åren 1934-1946. Marinsoldarerna tog sedan med sig byxorna hem till staterna och kallade dem för Chinos efter sin vistelse i områdena runt Kina.Klubblazern - Royal Navy

Kapten på fregatten HMS Blazer skulle år 1837 få kungligt besök av Englands drottning Victoria men han var missnöjd över sitt manskaps klädsel och oroade sig över vad drottningen skulle tycka. Kaptenen lät därför tillverka dubbelknäppta marinblå jackor med den kungliga flottans blänkande knappar på brösten. Drottningen fattade stort tycke för klädsel något som resulterade i att andra fartyg snart tog efter klädseln även till civila segelintresserade. Blazern fungerar väldigt bra ihop med chinos. Det finns även en enkelknäppt variant, lite mer diskret än den dubbelknäppta, som härstammar från 1800-talets engelska roddklubbar.


Duffel

Duffeln som är tillverkad i tjockt ulltyg är enkel att känna igen på sin hak/ögleknäppning och huva. Denna rock hade tjänstgjort som ytterplagg åt sjömännen i Royal Navy men blev först senare populär tack vare den brittiske fältmarskalken B.L. Montgomery under andra världskriget. När kriget var över skänkte arméns överskottslager bort många dufflar till den brittiska befolkningen vilket var enormt uppskattat. Duffeln kom även att kallas för Montycoat efter fältmarskalkens smeknamn. Namnet duffel härstammar från en belgisk ort med samma namn men varför är oklart.

  


Cardigan

Är en långärmad stickad tröja med knappar men utan krage, kallas även för kofta och namnet kommer från Sir James Thomas Brudenell, Earl of Cardigan. Enligt historien ska earlen ha frusit så mycket under Krimkriget (1853-1856) att han trädde ett par långkalsonger på överkroppen, armarna genom byxbenen och gylfens knappar lär ha knäppts över bröstet. (Jag har lite svårt att se hur det gick till men så är det en historia också?!)
Trenchcoat

Den välkända Thomas Burberry pantenterade 1879 den tätt vävda bomullskvaliteten "gabardin" som

var väldigt slitstark, vatten- och vindavvisande. Denna bomullskvalité applicerade han snart i en långrock vars funktionalitet passade de engelska officerarna perfekt i Boerkriget (1899-1902). Under första världskriget användes rocken av runt en halv miljon soldater. Sitt namn har trenchcoaten just fått efter att ha blivit soldaternas huvudplagg nere i första världskrigets skyttegravar. (Trench = dike, skyttegrav).


-Jens


Sommarskjortor? Check!

Minus tio grader imorse, det här är inte roligt längre! Jag är definitivt en sommarperson som inte orkar med långa vintrar. Visserligen beror det helt på vart man befinner sig någonstans i världen. När jag bodde och jobbade uppe i Åre säsongen 2004 - 2005 var jag en vinterperson som älskade att få ta mig ut i backen så fort jag var ledig. Tyvärr sitter jag nu i snötyngda Falun och väntar på våren. Falun lever och frodas under sommaren för Falun kan inte ge samma fantastiska upplevelser som den lilla byn Åre kan ge gör under vintern. Att jag är nyligen hemkommen från en solsemester gör inte saken lättare, vinterdeppen gjorde återtåg så fort man landade på ett frostbitet Arlanda igen.


I ett tidigare inlägg visade jag stolt upp mina nya skor som är införskaffade för vår- och sommarbruk. Nu har jag gått och köpt mig, på Gran Canaria, två sköna sommarskjortor med lite loose fit attityd som kommer att passa bra när man är ute på sjön på sommaren. Dessa skjortor med exempelvis vita linnébyxor kommer att ge ett välklätt men ändå laid-back och ett avslappnat intryck.

  

Fast känner jag klimatet i Falun rätt så får jag vänta i alla fall två månader till innan jag kan börja öppna sommargarderoben på glänt. Vart fan håller den där Ida hus när man verkligen behöver henne. Ni vet hon som gör så att blommorna blommar och kohagen grön? Skulle vilja ha henne på speed dial nu.

-Jens


Pesto á la Bahia Feliz!

Kom nyligen hem från en fantastisk semester med kära vänner. Vi har varit nere på Gran Canaria där vår vän och den fantastiska sångaren/dansaren/entertainer Anna Ganters bor och jobbar sedan en längre tid tillbaka. Med dagar fyllda av bergstur med bil, lata dagar på vackra stränder och shopping i Las Palmas kan man bli lite trött fram emot kvällen när det börjar bli dags för kvällsmat. Till en början är det trevligt att sätta sig på restauranger och bli betjänad men nu var det ju så att vi hade tillgång till Annas balkong med havsutsikt och vajande palmer tätt intill. Detta måste man självklart utnyttja!


Här kommer ett litet mattips som är sjukt enkel att tillaga, ger otroligt god mat och känns väldigt lyxig - Pesto á la Bahia Feliz!


Inhandla

  1. Färsk pasta
  2. Pesto
  3. Parmaskinka (går även bra med bacon, eller annat, fantasin sätter stopp)
  4. Urkärnade oliver
  5. Champinjoner
  6. Ett gott vin

Allt du nu behöver göra är att koka pastan, blanda peston med pastan när den är färdig och övriga ingredienser läggs ut på tallriken i snygga grupperingar. Vill man ha ett vitt vin till kan man testa Chateau Ksara - Blanc de Blanc (96238) som är ett väldigt torrt och fruktigt Libanesiskt vin. Önskar man ett rött vin istället kan man ta det spanska halvfylliga Casa de la Ermita (12678). Den här gången drack vi dock ett sött mousserande vitt och det gick också an.

Hoppas det ska smaka!


-Jens


Lacoste's Historia


Tänkte dra en härlig anekdot om klädesmärket Lacoste som jag läste om för några dagar sedan.


René Lacoste, elittennisspelaren samt grundare av klädmärket Lacoste, befann sig på en "Davis Cup" - match mellan Frankrike och Australien i Boston år 1925. Under en promenad genom stan hade René fått syn på en väska tillverkade i krokodilskinn som föll honom i smaken. Ett vad uppstod mellan René och den dåvarande kapten, Pierre Gillou, av det franska Davids Cup laget att om René vann en viktig match för laget så skulle han köpa väskan åt honom. Tyvärr blev det förlust och en amerikansk journalist som lyckats hört talas om vadet skrev följande rad: "Den unge Lacoste vann inte skinnväskan, men kämpade i alla fall som en riktig krokodil".

      
Smeknamnet "the Alligator" fastnade och René lät då sin vän Robert George rita upp en krokodil som sedan broderades fast på sin blazer som han bar på tennisbanan. Tyvärr var René Lacoste tvungen att lägga ner sin tenniskarriär under tidigt 1930-tal på grund av skador och fick då rådet av en vän att starta ett klädföretag med hans redan välkända krokodillogga. 1933 grundade René Lacoste tillsammans med affärsmannen André Gillier företaget Le Societe Chemise Lacoste. Under 50-talet växte företaget kraftigt då de började lansera kläder i andra färger än den klassiska tennisfärgen vit, detta blev en succé.


Visst är det intressant med lite historia ibland?


-Jens


Hugo Boss Skjortor sitter sjukt skönt!

Sitter på lite dåligt med cash för tillfället då en solsemester med några nära vänner är bokad.
Kommer att bege mig ner till Kanarieöarna i nio dagar för att göra en visit hos min kompis som bor och jobbar, kommer att bli sweet! Kunde likförbannat inte motstå den mörkgråa Hugo Boss skjortan tillverkad av fint italienskt material trots den taskiga likviditeten jag besitter för stunden. Fanns mycket snyggt att vilja ta med sig hem från butiken Jb:s i Falun och mycket som var nedsatt till halva priset, till exempel mitt nya förvärv. Gick loss på 447 kronor nu, klart värt för en Boss skjorta!


Blir ett litet uppehåll i bloggandet nu tills jag har solat färdigt där nere i södern. Ha det skönt här hemma i Sverige bland slask och gråa dagar, för nu drar jag i alla fall!


-Jens


Köptips i Falun - slips och bröstnäsduk!

Den 25 februari skrev jag ett inlägg om hur man viker en bröstnäsduk på olika elegant sätt som passar sig vid olika situationer samt hur man undviker att göra stilmissar med den lilla accessoaren.


Här kommer nu ett litet köptips för dem som saknar en bröstnäsduk i garderoben. Jag inhandlade igår en duk i 100 % siden på MQ i Falun av märket Bläck. Nypriset var 99 kronor men nedsatt till 24 kronor! Inget att tala om det är bara att öppna plånboken och pynta! Önskas att införskaffa en ny slips också föreslår jag att man tar den lilla promenaden från MQ bort till Byxshopen i Falun och går igenom deras sortiment med REA-slipsar. Samtliga slipsar krängs iväg för en hundring och du finner till exempel sköna märken som Tiger of Sweden där. Kompisen skaffade sig en riktigt snygg rödrandig "Dirre-slips" där, efter tips från undertecknad. Jag var lika nöjd som han, om inte kanske lite mer, när det kom förbi flicka efter flicka och berömde honom för slipsen när vi var ute och åt på Harry's igår.


Har tyvärr ingen bild på slipsen men här är i alla fall bröstnäsduken jag köpte.

-Jens

Vinprovning - en röd chilensk nyhet!

Jag var på vinprovning i fredags och fick testa sex stycken nyheter i Systembolagets vinsortiment. Det var speciellt ett rött vin som föll mig i smaken med sin kryddiga och bäriga smak. Tamaya Syrah Reserva 2007 (nr. 96609) är ett rött chilenskt vin med inslag av björnbär, plommon och timjan som har sin säljstart idag, den 3 mars 2009, på Systembolaget. Syrah är den druvsort som vinet är framställt på (i Australien kallas druvan för Shiraz) och denna druva ger kraftiga viner. Vinet är väldigt fylligt vilket jag oftast föredrar när det kommer till röda viner. Med fyllighet menas vinets densitet och kan enklast beskrivas som följande: mindre fylligt - likt vatten som rullas runt i munnen, medelfylligt - utspädd saft och slutligen fylligt - outspädd saft. En flaska på 750 ml kostar 109 kronor och ska enligt utsago passa bra till exempelvis Oxfilé Provencale, Moussaka och trattkantarellsoppa.


Tror blint på att Moussaka och ett glas Tamaya Syrah Reserva i goda vänners lag kan bli en hit!

-Jens
                     

Fyllighet   Strävhet   Fruktsyra


Vårväder gästspelade - Skorna redan inhandlade!

Under veckan som gick hade vi två dagar med riktigt fint väder. Klarblå himmel, ingen vind och den värmande solen fick det att droppa från taken. Man fick en känsla av hopp om att våren var på ingång trots att man mycket väl är medveten om att slutet av februari är alldeles för tidigt på året för att hoppas på värme som har kommit för att stanna. Till rytmen av droppandet från taken och den där lite varma vårdoften i luften tog jag fram mitt senaste par skor som inhandlades i Göteborg i början av februari. Ett par vita/ljusbeige Lacoste Visan Smile i Oxford stil gjorda i läder med gummisula. De grymt snygga pjucksen kostade från början 1 600 kronor men i slutfasen av jul- och nyårsrean var de nedsatta med hela 65 % i butiken Rebel som man finner på Frölunda Torg. Jag betalade glatt 560 kronor för ett par fräscha Lacoste dojor och går nu och väntar på att våren ska komma till stan. 


Igår var vi tillbaka på minus 14 grader, droppandet har upphört och vårdoften har gett sig iväg. Mina skor får förblir oanvända ett tag till, i sin kartong på botten av min garderob, i väntan på bättre tider.-Jens 


RSS 2.0