Chill vårmusik, Benjamin Taylor - Wicked Way

Med några grader varmare i luften och ett större antal fjäderfän som piper i träden så är det bara att inse och glädjas åt att våren faktiskt är här. Ser fram emot ljusare dagar som leder till mer energi i min vintertrötta och frusna kropp. Ser även fram emot en varm och skön sommar då man lägger sig i en blåvit-randig hängmatta med utsikt över öppna vatten och en avkyld Peroni i handen. Detta var i alla fall den scenen som spelades upp inför mig när jag satt och lyssnade till en nyfunnen låt med Benjamin Taylor. Skönt gitarrplock får i alla fall mig till att tänka på avslappnade sommardagar. För er som lirar gitarr så kan nämnas att plocket är väldigt enkelt att lära sig.Nytt från Kiel James Patrick

Har nämnt Kiel James Patrick tidigare i bloggen men det var ett tag sedan jag var inne och kollade deras sortiment och vad skådar mina skandinaviska ögon om inte en uppdatering med en mängd nya snygga produkter. För den svenska nationen som varje sommar dränker sig i seglarmode kan det vara lite roligt att sticka ut lite bland alla Big Pony Collection användare. Schysta skärp, stiliga armband, en och annan preppy-slips plus örhängen för de som gillar sånt. Gå in och kolla så får ni se hur stilen kommer vara på västkusten, sthlm-gator och alla andra hålor för den delen under sommaren 2012.

   

-Jens

Rulla vin och sniffa aromer

De svenska vinkonsumenterna har blivit mer kräsna. Det råkar närmligen vara så att allt fler väljer de dyrare alternativen. Försäljningen av viner för 100 kronor eller mer steg med ca 9 procent under 2011, samtidigt som viner i femtiokronorsklassen backade med lika många procent jämfört med året innan. Samma tendens hittar man även hos öl, som ju är nummer ett på försäljningslistan.

Så därför tyckte jag att det vore lämpligt men en liten mindre och enkel guide i hur man provar vin. För den som vill lära sig mer om konstformen kan förkovra sig i lite mer vintrivia via www.vinklubben.se där jag har funnit denna guide.

Yttre förutsättningar:

Glaset
 
Det ska vara ett stort, ofärgat glas med tulpan eller droppformad kupa och stadig fot. Fatta aldrig tag i glaset om kupan eftersom värmen från handen påverkar vinets temperatur.

Ljuset

Dagsljus är att föredra för att avgöra vinets färg men under vintern och sent på kvällen brukar "vitt" ljus från lysrör och halogenlampor fungera bra. Undvik stearinljus.

Parfym och rökförbud

Vid en vinprovning råder både rök- och parfymförbud. Alla dofter som kan störa vinupplevelsen bör uteslutas och man bör också undvika kryddstark mat och kaffe före provningen.

Fyra Delmoment:

Titta
Att studera färgen på ett vin är ofta mycket avslöjande. Druvor, ålder och intensitet kan antydas enbart genom att titta på vinet. När man studerar vinets färg tar man tag i glasets fot och lutar glaset 45 grader.

Dofta
För att lättare kunna känna vinets doft underlättar det om man snurrar igång vinet. Vinets doft ger många upplysningar. Är doften stor eller liten? Känns vinet fräscht och fruktigt eller instängt och jordigt? Är doften endimensionell eller komplext?

Smaka
Ta en lagom stor klunk av vinet och låt det rulla runt i munnen. Om du drar med tungan mot gommen kan du känna hur strävt vinet är. Öppna munnen och dra in lite syre så att aromerna dras upp mot näsan. Glöm inte att känna hur lång eftersmaken är.

Spotta
Vid en seriös vinprovning är det nödvändigt att spotta ut vinet då alkohol påverkar dina sinnen redan efter ett par

-Jens


RSS 2.0