Grillvinet för den ljumma sommarkvällen!

Vilket vin ska du ha till grillningen nu i veckan? Jag tror nämligen att just DU ut och grilla inom en snar framtid, i alla fall om man ska tro metrologerna – rejäl sommarvärme i Sverige, hela veckan.

 

Innan jag drog iväg till Norge för att jobba så hann jag med att närvara på ytterligare en vinprovning. Denna gång var det lite röda viner samt några roséviner som skulle testas. Det var en röd skapelse som många i vinprovningssällskapet, inklusive mig själv, tyckte skulle passa väldigt bra till grillat. SAAM Mountain Shiraz (96489) heter din nästa flaska som kommer stå uppkorkad bredvid grillen, direkt från Sydafrika för den låga summan av 69 riksdaler. Relativt fyllig i smaken och hög fruktsyranivå, just like the way I want it.

 

För er som tycker att sommar är ekvivalent med ett gott rosévin så tipsar jag om 35 South Rosé (95046). Jag brukar normalt ha lite svårt för rosé men just denna tilltalade då den är riklig med fruktsyra och inte så söt. Vinet från Chile är för övrigt ekologiskt odlat.

 

När jag ändå är i farten så kan vi väl ta ett vintips för de fattiga studenter som kanske värderar kvantitet lite mer än kvalité. Nu ska ni inte tro att det smakar likt ert egna producerade vin som ni gjorde när ni var 16 år. Lådvinet Umbala (2072) (rött vin, 3 liter, även den från Sydafrika) kostar 128 kronor och smakar helt okey för den relativt låga utgiften, det vill säga att ni kan lägga ner er egna vinproduktion, det lönar sig inte om ni ska mäta er mot Umbala. Dock brister Umbala i sin fyllighet då jag föredrar fylliga viner. Lådvinspriser brukar vanligtvis ligga från 169 kronor och uppåt (för acceptabel smaknivå så är över tvåhundra- kronors-klassen oftast att föredra, enligt mig själv då).

 

Hoppas ni får en riktigt skön grillning där hemma i Sverige!

 

-Jens


Två p-botar på en dag – inte coolt!

En solblekt, röd Ford Escort från -89 kommer att med största sannolikhet bli sommarens ”trouble maker”. Hittills har den visat på skrämmande stark egenvilja, lömskhet och attraherar problem likt fjortisar runt helrör.

 

Martin och Matheus är grabbarna jag arbetar med i Oslo och de har köpt denna bil, deras ögonsten, inför Oslotiden. Då man inte får säga något ont om ”Punatti Wagon” (deras namn på plåthögen) så skriver jag ner mitt förakt här.

 

Det började i helgen som var! Vi hade jobbat vår första vecka i Oslo och helgen skulle spenderas i Karlstad då grabbarna behövde tömma sina studentlägenheter där borta. Två mil kvar till Karlstad, resan har varit sömnig och regning, så bestämmer sig bilen för att spela oss ett spratt. Bensinstopp! Tomt i tanken trotts att bränslemätaren indikerar på att den inte ska vara törstig. Charmigt med gamla bilar tycker grabbarna och vandrar iväg längs vägen för att leta upp en bensinstation.

 

Upplevelse nummer två är ännu mer fantastisk och häpnadsväckande. Det är söndag eftermiddag och vi ska snart bege oss tillbaka till Oslo fast först ett stopp för att fylla på med bensin. Matheus kör fram till pumpen och vrider om nyckeln och tar ut den ur tändningslåset. Tre gapande pojkar stirrar sedan på bilnyckeln i Matheus hand men motorn kämpar på. Bilen stängs inte av trotts att nyckeln är utdragen. Alla utbryter i ett hysteriskt skrattanfall! Att bilen inte vill döda motorn löser vi genom att göra den klassiska övningskörningsmanövern – kärringstopp. Spännande bil!

 

Avslutningsvis tror jag att bilen är olycksbådande finansiellt också. I måndags fick vi två p-böter och allvarligt talat, ingen var befogad! Vi har en teori om att P-Lisorna kör hårt på svenskregistrerade bilar för att få en lite slantar. Sällan! Vi tar upp fighten och kommer kontakta deras högkvarter för att kräva att boten rivs. Alla andra bilar runt omkring oss slapp bot men inte vi och vi var inte annorlunda i placering än någon av de andra. Det ända som skilde var reg.nummret! Rasism på hög nivå!

 

Ska bli spännande och se vad morgondagen har att erbjuda… (okey då, för att grabbarna inte ska bli tjuriga, Punatti Wagon har sin charm)

 

-Jens


Oslo - Staden bortom gränsen!

Jeg liker Oslo, den byn er kjempe koslig!

Det var säkert ett flertal stavfel i den där meningen M E N  DÄ  S K I T E R  J A G I !
Ja då var jag tillbaka i grannlandet igen för att jobba en sommar. Det var ju inte riktigt tänkt så när jag lämnade Norges landsbyggd förra sommaren men nu fick jag ett jobb erbjudande inne i Oslo och det kan man inte tacka nej till. Oslo är en sådan sjukt skön stad!

Jag ska jobba som en liten lagerpojke här under 11 veckor med två grabbar som jag lärde känna på förra årets sommarjobb. Vi är de tre muskutörerna (jag har blivit Athos) så grattis Oslo, nu kommer de tre muskutörerna till er stad för att njuta av allt ni har att erbjuda.

Första veckan här är lite av en team buildning vecka med de här grabbarna då vi inte får vårt sommarboende förän på söndag så just nu bor vi tre personer i en etta på mindre än 18 kvadratmeter. Kunde ha blivit jobbigt för vem som helst men inte för de tre muskutörerna (vi jobbar visserligen hela dagarna så lyan används bara till att äta middag, sova och äta frukost i) Men nästa vecka då bor vi med style! Vi har haft sådan tur att vi fått en 3:a på nära 80 kvadrat, riktigt centralt beläget, nymålat i fräsch vit färg med takhöjd på 3 meter. Lägenheten ligger i Grünerløkka vid Sofienbergparken som sägs vara störtskön att hänga i under sommaren, har höga förväntningar. Jag ska ta lite kort sen när vi har flyttat in så får ni se själva!

Ha de kjempe gott og kos er!

-Jens


Myggornas Attack!

Måste dra några rader om vad som hände förra helgen. Kan ha varit den skönaste helgen hittills i år som kan sammanfattas;  nio vänner, tre grillningar, två strandbesök, en sommarstuga och hundratusen mygg.


I och med att jag far iväg till Oslo under sommaren så ville jag hitta på något skoj med mina vänner i Falun innan jag åker iväg och gräver guld i Norge. Så vi tog två bilar upp till min sommarstuga som ligger i den lilla lantishålan Ljusdal i Hälsingland.


Här nedanför finner ni en liten lista över idiotgrejer som hände


  • Victor testar den nya få-bort-alla-håren-på-benen-metoden genom att så sakta som möjligt dra benet över en öppen eld
  • Nedgrävning av den minsta och försvarslösaste i sanden (unga fröken rosa så klart)
  • Drickande ur flaskan som bara ett fåtal sekunder tidigare hade omvandlats till askkopp med smaskiga fimpar och aska. (utfört av undertecknad och var så klart ett misstag som var enormt traumatiserande)
  • Utskrikandes på en bensinmack efter att ha stått och klämt på nästan alla glassarna i frysdisken inne i butiken - "äh, men va faen!!! Alla glassarna är ju frysta juh!!!" (Vår alldeles egna Mr. Engblom som fortfarande lider av syndromet "att tala innan man tänker"
  • Chokladmuffins tävlingen som höll på att kväva de två tävlande (undertecknad igen och Söderholm a.k.a  Tinkerbell - för er som läst inlägget om ölprovningen)
  • Elias...ja va fan ska man säga om Mr. Lingon. Under kvällens intoxikation omvandlades han och satt där plötsligt bland oss och skrek ut "I am Batman". (Om man var där så var det sjukt roligt - går inte att återberätta rättvist så jag sätter punkt här.)

Vi låter fotografier tala denna gång istället för text.


-Jens


Irland på fyra dagar!

Hemma igen efter min Irlands resa som innehåller allt från toaletter som går i baklås, whiskey museum och live musik på Irlands smågator.


Jag kom fram till Dublin lördagen den 23 maj, efter ett flygbyte i sommarvarma Frankfurt, och tog bussen från ett något kyligare Dublin fram till Athlone där min bror bor och jobbar för tillfället. Vi tog en sen middag hemma hos honom men sen straight to business - puben! I den lilla pittoreska staden på cirka 17 000 invånare finns nämligen Irlands äldsta pub, Seans Bar, som härstammar från 900-talet. Härlig pub inredd i lite sjömans tema.


Första dagen spenderades i Athlone med inhandlande av en snygg skjorta, en halsduk och ett par solglasögon. Lite utforskning av närområdet alltså. På kvällen blev det Seans Bar igen för att sedan gå vidare till utestället Q. Olyckligtvis lyckades jag beställa alkoholfri öl genom att peka på en flaska som såg vettig ut. Detta dödade det klimax som jag och min bror uppnått så vi gick hem för att sova.


Dag två började lite spännande med att en trött Jens lyckas bryta av toalettnyckeln efter att morgonens aktiviteter avslutats i badrummet. Så där sitter man nu inlåst i ett solitt badrum utan ett enda fönster som flyktväg. Suckandes gnuggar jag ögonen efter att ha i tio minuter försökt pilla ut ena nyckelhalvan som sitter kvar i låset. MacGauyver-förberedd som man är så tar jag fram min fickkniv från necessären och lyckas slå ut gångjärnssprintarna på mindre än 15 minuter var efter min bror kan befria mig genom att slå in dörren från utsidan. Tadaaa! Jens Houdini är redo för dagens utflykt till västkusten, Galway - Irlands Båstad. En mysig hamnstad där det för stunden råkade vara Volvo Ocean Race vilket resulterade i mycket båtar och folk. Vid några pubar fanns det musiker som satt och spelade irländsk musik med fiol, gitarr, säckpipa etc. Stämningen var på topp!


Under tisdagen så tog jag och brorsan en joggingtur ut på landet bort till en liten strand. Min ovana i ett par springskor visade sig på vägen hem då mitt knä gav upp och sa att bara idioter springer på asfalt. Jag kunde inte mer än att hålla med när jag haltade hem till duschen. Efter en pannkakslunch var vi tvungna att springa igen, till bussen den här gången för att hinna iväg till den lilla orten Kilbeggen och gå på ett whiskeymuseum. Det blev en whiskey och en pint öl innan vi tog bussen hem igen.


Dag fyra med strålande väder spenderades i Dublin där vi började med att gå på Body Exhibition (riktiga människokroppar som man skalat och skurit i som man ställer ut). Det var väldigt fascinerande! Sedan en shopping vända där jag köpte en sjukt snygg svart jacka på Zara. Resan börjar närma sig fulländning nu. Vi avslutade dagen med gå på riktigt bra restaurang, Alfie. Rekommenderas varmt för Dublin besökare. Innan sovdags gjordes två pubbesök var av ett var på Dublins kanske minsta pub. På sista puben möte vi en trevlig snubbe som var förkrossad över att Man U. förlorade mot Barca i finalen. Han tröstade sig genom att tala ut vid vårt bord samt tömma brorsans pint med Guinness innan han gick vidare i natten. Vi bara skrattade och tog oss hem till vandrarhemmet för att sova och görs sig redo för hemfärd dagen därpå.


-Jens  

RSS 2.0