Rulla vin och sniffa aromer

De svenska vinkonsumenterna har blivit mer kräsna. Det råkar närmligen vara så att allt fler väljer de dyrare alternativen. Försäljningen av viner för 100 kronor eller mer steg med ca 9 procent under 2011, samtidigt som viner i femtiokronorsklassen backade med lika många procent jämfört med året innan. Samma tendens hittar man även hos öl, som ju är nummer ett på försäljningslistan.

Så därför tyckte jag att det vore lämpligt men en liten mindre och enkel guide i hur man provar vin. För den som vill lära sig mer om konstformen kan förkovra sig i lite mer vintrivia via www.vinklubben.se där jag har funnit denna guide.

Yttre förutsättningar:

Glaset
 
Det ska vara ett stort, ofärgat glas med tulpan eller droppformad kupa och stadig fot. Fatta aldrig tag i glaset om kupan eftersom värmen från handen påverkar vinets temperatur.

Ljuset

Dagsljus är att föredra för att avgöra vinets färg men under vintern och sent på kvällen brukar "vitt" ljus från lysrör och halogenlampor fungera bra. Undvik stearinljus.

Parfym och rökförbud

Vid en vinprovning råder både rök- och parfymförbud. Alla dofter som kan störa vinupplevelsen bör uteslutas och man bör också undvika kryddstark mat och kaffe före provningen.

Fyra Delmoment:

Titta
Att studera färgen på ett vin är ofta mycket avslöjande. Druvor, ålder och intensitet kan antydas enbart genom att titta på vinet. När man studerar vinets färg tar man tag i glasets fot och lutar glaset 45 grader.

Dofta
För att lättare kunna känna vinets doft underlättar det om man snurrar igång vinet. Vinets doft ger många upplysningar. Är doften stor eller liten? Känns vinet fräscht och fruktigt eller instängt och jordigt? Är doften endimensionell eller komplext?

Smaka
Ta en lagom stor klunk av vinet och låt det rulla runt i munnen. Om du drar med tungan mot gommen kan du känna hur strävt vinet är. Öppna munnen och dra in lite syre så att aromerna dras upp mot näsan. Glöm inte att känna hur lång eftersmaken är.

Spotta
Vid en seriös vinprovning är det nödvändigt att spotta ut vinet då alkohol påverkar dina sinnen redan efter ett par

-Jens


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0