Like All Dandies, He Was Happy - "Barbey D'Aurevilly"

Fanns en artikel i torsdagens Dagens Nyheter som handlade om vem och vad en dandy är. Nordiska museet i Stockholm har nu en utställning för att lyfta fram dessa existentiella frågor kring dandyns vara och icke vara.

DN ger en kort inblickt i det historiska med texten: "Begreppet dandy myntades på 1700-talet och den som brukar nämnas som den förste kände dandyn är George ”Beau” Brummell. Han vände ryggen till pudrade peruker, rouge och prålighet och satsade i stället på nytvättade vita skjortor, svarta jackor och dåtidens nymodighet: långbyxor."

Väldigt intressant! Dock håller jag inte helt med att nutidens dandys skulle kunna vara Dregen eller Zlantan. Dandyn för mig är nog mer av något ouppnåligt, en livstil så excentriskt fulländad och stilren. Idag är nog dandyn blott en sagofigur som en gång, för länge länge sedan, fanns på riktigt. Oscar Wild, en tvättäkta dandy, skulle jag aldrig kunna jämföra med Dregen och påstå att de är av samma skrot och korn. Detta är ju så klart vinklat efter eget tycke.  

DN-artikel, Med Mode som Vapen i Kampen

Manolo's flitige skribent Olof Enckell har varit med och ställt i ordning på Nordiska museet och här nere finner ni en länk där man kan rösta på sex stycken olika kreationer över vilken man anser vara mest Dandy.

Rösta På Din Dandy Favorit                                       Jens, Student-Dandy 2004?

-Jens


Kommentarer
Postat av: Lotta-Potta

Vilken är din favorit? Jag älskar den som du har i miniatyr, Christian Quaglia, härliga färger!! :)

Kram

2010-11-21 @ 01:28:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0