Klädklassiker från krigets arena!

Sitter fast här hemma då jag håller ett vakande öga på min lillebror som dragit på sig någon jobbig form av magsjuka, håller koll men på ett betryggande avstånd. Hur som helst så måste jag fördriva tiden och lyckades hitta några intressanta texter om lite olika klädesplagg som växte fram under krigstider och är fortfarande populära idag, vissa mer än andra. Tänkte att det kunde vara skoj med att veta bakgrunden till en del kläder som vi bär så därför plågar jag er med att lägga upp det här.


Chinos

Legenden säger att dessa byxor lär ha fått sitt namn under första hälften av 1900-talet. Byxorna tillverkades då i kraftig bomullstwill i Manchester och såldes till Kina. Därifrån ska de senare ha exporteras till Filippinerna där amerikanska flott- och flygbasen höll till under åren 1934-1946. Marinsoldarerna tog sedan med sig byxorna hem till staterna och kallade dem för Chinos efter sin vistelse i områdena runt Kina.



Klubblazern - Royal Navy

Kapten på fregatten HMS Blazer skulle år 1837 få kungligt besök av Englands drottning Victoria men han var missnöjd över sitt manskaps klädsel och oroade sig över vad drottningen skulle tycka. Kaptenen lät därför tillverka dubbelknäppta marinblå jackor med den kungliga flottans blänkande knappar på brösten. Drottningen fattade stort tycke för klädsel något som resulterade i att andra fartyg snart tog efter klädseln även till civila segelintresserade. Blazern fungerar väldigt bra ihop med chinos. Det finns även en enkelknäppt variant, lite mer diskret än den dubbelknäppta, som härstammar från 1800-talets engelska roddklubbar.


Duffel

Duffeln som är tillverkad i tjockt ulltyg är enkel att känna igen på sin hak/ögleknäppning och huva. Denna rock hade tjänstgjort som ytterplagg åt sjömännen i Royal Navy men blev först senare populär tack vare den brittiske fältmarskalken B.L. Montgomery under andra världskriget. När kriget var över skänkte arméns överskottslager bort många dufflar till den brittiska befolkningen vilket var enormt uppskattat. Duffeln kom även att kallas för Montycoat efter fältmarskalkens smeknamn. Namnet duffel härstammar från en belgisk ort med samma namn men varför är oklart.

  


Cardigan

Är en långärmad stickad tröja med knappar men utan krage, kallas även för kofta och namnet kommer från Sir James Thomas Brudenell, Earl of Cardigan. Enligt historien ska earlen ha frusit så mycket under Krimkriget (1853-1856) att han trädde ett par långkalsonger på överkroppen, armarna genom byxbenen och gylfens knappar lär ha knäppts över bröstet. (Jag har lite svårt att se hur det gick till men så är det en historia också?!)




Trenchcoat

Den välkända Thomas Burberry pantenterade 1879 den tätt vävda bomullskvaliteten "gabardin" som

var väldigt slitstark, vatten- och vindavvisande. Denna bomullskvalité applicerade han snart i en långrock vars funktionalitet passade de engelska officerarna perfekt i Boerkriget (1899-1902). Under första världskriget användes rocken av runt en halv miljon soldater. Sitt namn har trenchcoaten just fått efter att ha blivit soldaternas huvudplagg nere i första världskrigets skyttegravar. (Trench = dike, skyttegrav).


-Jens


Kommentarer
Postat av: Mimmi

MYCKET intressant med lite historia! Keep going som man säger :)



Trevlig läsning och ses ikväll!

2009-04-01 @ 16:20:10
Postat av: Jens

Roligt att det finns några fler som gillar de historiska berättelserna bakom kläder.



Kommer att bli grymt ikväll!

Ses senare...

2009-04-01 @ 17:49:37
URL: http://outshinethis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0